Składniki:
- 1/2kg podgarla
- 1/2kg mięsa wieprzowego (łopatka)
- 1/2kg watroby (wołowej lub wieprzowej)
- 2 duże cebule
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- 1/2 selera (średniego)
- 1 sucha bułka
- ziele angielskie 4 ziarna
- liść laurowy
- 2 rosołki
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
Jak przyrządzić?
Podgardle, mięso wieprzowe, warzywa i przyprawy gotować w małej ilości wody (mają być początkowo zakryte), aż będą miękkie. Po ugotowaniu wyłożyć do miski, a na pozostałej wodzie ugotować wątrobę(krótko). Gdy watroba się ugotuje - wyjąć a w przestudzonym wywarze zamoczyć suchą bułkę, którą należy po nasiąknięciu wycisnąć. Wszystkie składniki skręcić przez maszynkę 2 razy,dodać 2 jaja, gałkę muszkatołową (1/2 łyżeczki płaskiej)wegety i pieprzu do smaku. Piec w wąskiej brytfance około 1 godziny.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | LESZCZYNA |