Składniki:
400-500 kwiatów mniszka lekarskiego (mleczu), 2 duże cytryny, 1 ½ litra wody, 2 kg cukru
Jak przyrządzić?
Kwiaty wyłożyć na balkon na 2-3 godziny. Wrzucić je do wody, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cytrynę. Wszystko razem gotować 15 minut od zagotowania. Wystudzić i wstawić do lodówki na około 48 godzin. Potem odcedzić wywar, a resztę odcisnąć przez lnianą ściereczkę. Wywar wlać do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez 2 godziny bez przykrycia. Gotowy "miód" wlać do słoików i pasteryzować 10-15 minut.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Robert |