Składniki:
- 3 i 1/2 kubka mąki pszennej,
- 14 gram świeżych drożdży,
- 1 kubek z rozpuszczonymi 2 kostkami warzywnymi (w miare letni),
- 2 pokrojone ząbki czosnku,
- 1/3 kubka oliwy.
Jak przyrządzić?
Drożdże drobimy dodajemy ciut ciepłej wody i odstawiamy żeby troszkę sie spieniły.Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy kubek bulionu, oliwę, czosnek i drożdże. Mieszamy aż składniki się połączą. Jeśli konsystencja jest za rzadka dodajemy jeszcze mąki.
Wyrzucamy ciasto na stół lub stolnicę i wyrabiamy energicznie przez 10 minut.Jak ciasto będzie odchodzić od dłoni to odkladamy je w ciepłe miejsce na 1 godzine umieszczając w naoliwionym dużum naczyniu bo ciasto sie powiększy, to może być miska.Po godzinie przebijamy ciasto i energicznie ugniatamy przez 1 minutę.
Smarujemy blachę oliwą i z ciasta formujemy bułeczki.
Przykrywamy folią bułeczki na ok. 45 minut.Wkładamy po 45 minutach bułki do nagrzanego piekarnika ok 200 stopni C. Pieczemy ok 20 - 25 minut aż będą odchodzić od blachy.
Potrzebne przybory:
Miska, mieszadło, stolnica, blacha.
Jak podawać?
Np. do zielonej puszczy i innych sałatek ;-) bądż jako zwykłe podrasowane bułki na co dzień.
Uwagi:
Na wierzch przed pieczeniem można posypać oregano lub wsypać oregano bezpośrednio do ciasta (ok. 2 garście).
Można również dodać do cista 2 lyżeczki soli jeśli będziemy traktować bułki jako przystawkę bez dodatków.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 bułek |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Ajwi |