Składniki:
- 3 opakowania śmietany 18%,
- 3 łyżki cukru,
- 1,5 łyżki żelatyny,
- dowolna ilość torebek kolorowych galaretek (najlepiej 3),
- dowolne owoce (Z WYJĄTKIEM KIWI!).
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy galaretki w tzrech miskach, zostawiamy do zastygnięcia w lodówce. Po zastygnięciu kroimi galaretki w drobne kosteczki. Do śmietany dodajemy 3 łyżki cukru. W osobnej szklance półtorej łyżki żelatyny zalewamy 0,5 szklanki wrzątku, mieszamy, dolewamy wodę do 3/4 szklanki. Wlewamy przestudzoną żelatynę do śmietany i wsypujemy galaretki. Delikatnie mieszamy. Chowamy do lodówki. W zależności od preferencji, można dodać owoce (najlepszy jest z bananami i pomarańczami) rodzynki, orzechy. Można nie dawać już nic.
Potrzebne przybory:
Naczynie szklane (głębsze) o dowolnym kształcie, 3 inne miseczki, łyżki, szklanka, miejsce w lodówce na minimum 3 miseczki z galaretkami.
Jak podawać?
Ładnie wygląda krojona jak tort, przybrana świeżymi owocami.
Smacznego!!!
Uwagi:
Uwaga pierwsza: ABSOLUTNIE nie dawać kiwi do galaretek ani nie kupować galaretek o smaku kiwi :) Nie zsiądą się. Inne galaretki jak najbardziej, dobrze, żeby były w różnych kolorach (można się wyrzyć artystycznie) :)Uwaga druga: Ciasto podaje się w tym naczyniu, w którym się je robiło, więc za wczasu trzeba wybrać coś ładnego. :)
Uwaga trzecia: Jest to świetny przepis na upalne dni, dla osób, które sie odchudzają, dla dzieciaków, które jedząc zawzięcie kruszą. Prosty, szybki, tani i bardzo smaczny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 sztuk |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Ofelka |