Składniki:
- średnia główka kapusty pekińskiej,
- opakowanie sera feta (do sałatek najbardziej nadaje się ten bardziej tłusty),
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 3 średnie papryki w różnych kolorach.
Wersja II:
- zamiast fety ser żółty,
- dodatkowo: majonez, sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Warzywa umyć, osuszyć. Liście kapusty posiekać. Paprykę pokroić w kostkę, wymieszać z kapustą, kukurydzą i rozdrobnioną fetą. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki by wszystkie składniki się smakowicie przegryzły, a ser feta lekko się rozpuścił.
W wersji z serem żółtym, do sałatki przygotowujemy ok 30 dkg pokrojonego w kostke sera żółtego, dodajemy majonez i lekko solimy.
Jak podawać?
Sałatkę należy podawać lekko schłodzona.
Uwagi:
Kolorowa, smaczna, łatwa do przyrządzenia sałatka.
Jedynym droższym składnikiem jest sezonowo droga papryka.
Bardzo lubiana przez moich znajomych i wychwalana na imprezach (zwłaszcza wersja z fetą). :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Blue7 |