Sk艂adniki:
- 1 szklanka maki pszennej,
- niepelna szklanka maki ziemiaczanej,
- 20 dag margaryny,
- 1 1/2 szklanki cukru,
- 4 jaja,
- 3/4 szklanki mleka lub smietany,
- cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
- 1 艂y偶ka kakao,
- tluszcz i tarta bulka do formy.
Jak przyrz膮dzi膰?
Margaryne utrzec z cukrem. Dodac zoltka, dodac make pszenna i ziemiaczana przesiane z proszkiem do pieczenia i ucierac do uzyskania puszystej masy. Mase polaczyc z mlekiem, ubic sztywna piane z bialek i delikatnie wymieszac z ciastem. 2/3ciasta wlac do formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej tarta bulka. Reszte ciasta wymieszac z kakao i wylac na wierzch jasnego ciasta. Piec okolo 45 min. w umiarkowanie goracym piekarniku. Posypac cukrem pudrem lub polukrowac.
Potrzebne przybory:
Mikser.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | miliuda |