Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki oleju,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ciasto miodowe:
- 1/2 kostka margaryny,
- 2 łyżki miodu,
- 15 dkg cukru,
- 35 dkg mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody.
Krem:
- 1/2 litra mleka,
- 1 łyzka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyzka mąki zwykłej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 margaryna.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:Z białek ubić sztywna pianę, po ubiciu dodać cukier, ubić, następnie dodać żółtka a na koniec mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać na blaszke i upiec. Ja mam piekarnik gazowy i pieke 30-35 min.Ciasto miodowe:Margarynę rozgrzać z miodem i cukrem. PO rozpuszczeniu ostudzić. Do miski wsypać mąkę, wbić całe jajko, wsypać sode a następnie wlać ostudzoną margaryne z miodem. Wyrabiać ciasto tak długo aż powstanie jednolita masa. Podzielić ciasto na dwie części. Każdą piec osobno. Każde ciasto piec ok 10 minut aż zrobi sie lekko brązowawe. Krem:Z pół litra mleka odlac troche i rozrobić z obiema mąkami, reszte mleka zagotować z cukrem. Jak mleko zacznie sie gotować wlać to wymieszane z mąkami i mieszać tak długo aż powstanie jednolita, gęsta masa. Po ostygnięciu utrzeć z 1 kostką margaryne. Gdy wszystkie placki ostygną, układać na blaszce warstwowo. Najpierw położyc 1 ciasto miodowe posmarować kremem, potem położyć na krem biszkopt, posmarować kremem, na wierzch położyć drugie ciasto miodowe. Na koniec zrobic polewę czekoladową polac nią ciasto (ja po polaniu polewą robie jeszcze lukier i leje go na tą polewe i nożem robie szachownice, powstają ładne mazgajki i ładnie to wygląda. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny żeby zmiękło.
Potrzebne przybory:
Mikser.
Uwagi:
Ciasto miodowe po pieczeniu i ostygnięciu jest twarde, dlatego nalezy odczekać ok. 24 godziny, żeby zmiekło.Lukier robi sie z odrobiny mleka i cukru pudru, składniki te miesza sie na małym ogniu i od razu wlewa na ciasto, bo szybko stygnie i gęstnieje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Ilona |