Składniki:
- 4 udka (lub kilogram skrzydełek),
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki przyprawy "pięć smaków" KAMIS,
- łyżeczka cukru,
- sól do smaku,
- 25 dag pieczarek,
- garść grzybów MUN (suszonych),
- olej,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
Na patelnię z przykrywą wlać trochę oleju, włożyć umyte udka (lub skrzydełka), wrzucić oczyszczone pieczarki(mniejsze mogą być całe, większe przekroić na pół, wielkie na ćwiartki),sparzone grzyby mun, wlać sos sojowy, wsypać przyprawę, cukier, sól, przykryć patelnię i dusić wszystko ok. 40 minut. Po tym czasie rozmieszać mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody i zagęścić sos.
Jak podawać?
Podawać z ryżem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | mahjongg |