Sk艂adniki:
Ryz, makaron spaghetti (odrobina), baklazany, mini kukurydze w puszce, cebule, papryka, czosnek, pieczarki, przyprawa curry lub garam masala, mleczko kokosowe, oliwa, sol, kurkuma (do ryzu), pieprz.
Jak przyrz膮dzi膰?
Ryz solimy i gotujemy z dwiema lyzkami kurkumy, tak aby mial sliczny zolty kolor. Makaron spaghetti (nieduza ilosc) lamiemy na kilkucentymetrowe kawaleczki i rzucamy na patelnie do sprazenia. Kiedy pieknie zbrazowieja wrzucamy do goracej osolonej wody i po ugotowaniu dodajemy do gotowego ryzu.
Sos:
baklazan tniemy na plasterki, cebule tniemy w lodeczki, pieczarki tniemy w plastry, papryke w podluzne paski, czosnek miazdzymy i to wszystko wrzucamy do woka. Smazymy tak aby warzywa byly "po chinsku" czyli nie rozciapciane. Nastepnie dorzucamy kolby mini-kukurydzy okolo 12 sztuk. posypujemy garam masala i podlewamy mleczkiem kokosowym. pozwalamy sie dusic jeszcze chwilke, solimy pieprzymy do smaku.
Potrzebne przybory:
Wok, noz do warzyw, deska, 2 garnki, patelnia.
Jak podawa膰?
W naszych polskich warunkach proponuje przepasac sie bialym przescieradlem, a na deser kamasutra :-)
Uwagi:
Szybka do zrobienia, smaczna i odmienna od typowych codziennych potraw.
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Przybli偶ony koszt | 15 z艂 |
Autor | Surzyn |