Sałatka ryżowa (autor gaja) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 woreczki ryżu,
- 1 słoik majonezu (najlepszy "Winiary"),
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 koncentrat pomidorowy (najlepiej "Pudliszki"),
- 1 por,
- 2-3 pomidory (bez skórki),
- 1 por lub szczypiorek,
- zielona pietruszka,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Ryż ugotować na sypko i ostudzić.

W naczyniu szklanym układać warstwami:
- warstwa ryżu, posiekane w kosteczkę jajka, przesmarować majonezem, sól, pieprz,

- ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę, warstwa ryżu, przesmarować majonezem, sól, pieprz

- warstwa koncentratu pomidorowego (około 3/4 słoiczka), pomidory pokrojone w dość dużą kostkę lub na cząstki, posypać porem pokrojonym w maleńką kosteczkę lub posiekanym szczypiorkiem, przykryć warstwą majonezu, sól, pieprz.

Na wierzchu posypać siekaną natką pietruszki. Smacznego!

Uwagi:

Podane ilości jajka, ogórków i pomidorów są powiedzmy podstawowe, można je zmieniać według własnego upodobania i wielkości miski :-)) ja zawsze daję trochę więcej niż w przepisie.

Przepis ten dostałam od przyjacióki, zrobiłam u siebie na imprezie, goście poprosili o przepis i teraz będąc sama gościem jem ją prawie przy każdej okazji.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
Autorgaja

Sałatka ryżowa (autor gaja): Podobne przepisy

Sałatka ryżowa (autor gaja): wypróbuj również

Powiązane Tematy