Składniki:
- 2 woreczki ryżu,
- 1 słoik majonezu (najlepszy "Winiary"),
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 koncentrat pomidorowy (najlepiej "Pudliszki"),
- 1 por,
- 2-3 pomidory (bez skórki),
- 1 por lub szczypiorek,
- zielona pietruszka,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować na sypko i ostudzić.
W naczyniu szklanym układać warstwami:
- warstwa ryżu, posiekane w kosteczkę jajka, przesmarować majonezem, sól, pieprz,
- ogórki konserwowe pokrojone w kosteczkę, warstwa ryżu, przesmarować majonezem, sól, pieprz
- warstwa koncentratu pomidorowego (około 3/4 słoiczka), pomidory pokrojone w dość dużą kostkę lub na cząstki, posypać porem pokrojonym w maleńką kosteczkę lub posiekanym szczypiorkiem, przykryć warstwą majonezu, sól, pieprz.
Na wierzchu posypać siekaną natką pietruszki. Smacznego!
Uwagi:
Podane ilości jajka, ogórków i pomidorów są powiedzmy podstawowe, można je zmieniać według własnego upodobania i wielkości miski :-)) ja zawsze daję trochę więcej niż w przepisie.
Przepis ten dostałam od przyjacióki, zrobiłam u siebie na imprezie, goście poprosili o przepis i teraz będąc sama gościem jem ją prawie przy każdej okazji.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | gaja |