Składniki:
- ok. pięć ziemniaczków (można więcej lub mniej oczywiście),
- 25 dkg boczku wędzonego,
- 20 dkg kiełbasy podwawelskiej, zwykłej lub innej waszej ulubionej,
- dwie cebule,
- dwa ząbki czosnku,
- przyprawy: majeranek koniecznie, pieprz, sól, przyprawa słowiańska,
- kilka plasterków sera żółtego - opcjonalnie.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki,boczek w plasterki lub kostkę. Kiełbase i cebulę pokroić w plasterki. Czosnek cieniutko pokroić. Patelnie wysmarować lekko oliwą i układać plasterki ziemniaków, kiełbasy, boczku, cebulki, czosnku. Na koniec posolić, popieprzyć, posypać majerankiem lub innymi przyprawami. Dusić ok. 30 min. lub dłużej aż do czasu, gdy ziemniaki zmiękną. Po koniec można ułożyć plasterki żółtego sera, aby się rozpuścił :))
Potrzebne przybory:
Patelnia, nóż, deska do krojenia.
Jak podawać?
Na gorąco.
Uwagi:
Oczywiście ilośc składników jest dowolna , to zależy od apetytu i ilości głodomorków ;))Potrawa z pozoru jest prosta, można by rzec prymitywna, ale taka swojska i jakże pyszna... Mmm... POLECAM GORĄCO!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Soleil |