Sajgonki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- papier ryżowy (8 szt.),
- 20 dag mięsa mielonego (wieprzowe, indycze),
- 2 średnie marchwie,
- 3-5 grzybków mun,
- 3 liście kapusty pekińskiej,
- 1 duża cebula,
- czosnek,
- olej,
- sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Mięso mielone podsmażyć na oleju. Dodać rozdrobnione grzyby mun. Marchewkę obrać i starkować na drobnych oczkach. Dodać do mięsa i grzybów. Przykryć i dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Na koniec dodać pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną drobno cebulę. Dusić aż się cebula zaszli. Można dolać wody zamiast oleju. Na koniec smażenia odkryć, aby odparować ewentualny nadmiar wilgoci. W "międzyczasie" smażenia zwilżyć plastry papieru ryżowego wodą. Ostrożnie, bo się łamią i przyklejają do wszystkiego, co nie drewniane (i do siebie nawzajem). Najlepiej rozłożyć na drewnianych deskach (no chyba, że ktoś ma dużą stolnicę, albo duży drewniany, nie lakierowany stół). Nie dopuścić, żeby papier wysechł, bo się po prostu połamie. Nakładać na placki 3 łyżeczki farszu. Zawijać i smażyć w głębokim oleju na jasnozłoty kolor. Podawać z surówką z akpusty pekińskiej i ryżem. Plus sos sojowy. Pycha. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Widelec, nóż, patelnia, coś do mieszania, deska do krojenia, powierzchnia drweniana nielakierowana (ok. 0,5 m2):), łyżeczka.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje2-3
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt10 zł
Autormartini vel rzemajtis

Sajgonki: Podobne przepisy

Sajgonki: wypróbuj również

Sajgonki - chiński przysmak na każdą okazję

... Sajgonki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Ich nazwa pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z miasta Sajgon. Można je przyrządzić na wiele sposobów: z mięsem, z warzywami czy z makaronem ... . Żeby ich skosztować, nie musisz iść do ...

dawno temu

Kuchnia niezgody

... Ubóstwiam smak pomidorów z cebulką, pieprzem, morską solą i odrobiną oliwy. Sajgonki są dla mnie smaczną przekąską. Kurczak w curry powoduje gwałtowne burczenie w brzuchu. Jednak mój apetyt ...

dawno temu

Chińskie jedzenie

... przygotowywania, a nawet podawania potraw urzekają. Jakie są najpopularniejsze specjały chińskie? Sajgonki – cienkie placki przyrządzone z mąki ryżowej i mięsnego farszu. Do ich wykonania można także użyć ... się do sałatek. Grzyby mun– cechuje ...

dawno temu

Naleśnik Lumpia z Filipin

... merienda. Naleśnik Lumpia – przepisTa słynna przekąska z Filipin łączy w sobie cechy wielu innych kuchni. Wypełnienie Lumpii przypomina nieco chińskie sajgonki, natomiast ciasto z zewnątrz ...

dawno temu

Sos rybny

... azjatyckich jest różnie definiowane. Zwykle jednak kojarzymy je z barami serwującymi kurczaka teriyaki, sajgonki albo lumpie. Jednak kryje się w niej znacznie więcej smaków, które mogą stanowić ciekawą ...

dawno temu

Kurczak w cieście hanoi

... wegetariańskich. Do najbardziej popularnych dań kuchni wietnamskiej zaliczamy przede wszystkim: Nem, czyli potrawę znaną u nas pod nazwą sajgonek. Farsz w tym daniu zawija się w specjalny papier ...

dawno temu

Powiązane Tematy