Sajgonki - chiński przysmak na każdą okazję
EWA ROSIECKA • dawno temuSajgonki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. Ich nazwa pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z miasta Sajgon. Można je przyrządzić na wiele sposobów: z mięsem, z warzywami czy z makaronem. Żeby ich skosztować, nie musisz iść do chińskiej restauracji - wystarczy kilka składników, dobry przepis i gotowe. Jak zrobić sajgonki? Jakich składników użyć? Przeczytaj w artykule poniżej!
Sajgonki — co to za danie?
Sajgonki inaczej zwane naleśnikami lub krokietami wiosennymi są niezwykle popularne w kuchni chińskiej i ogólnie w krajach Azji Południowo — Wschodniej. Są to naleśniki z nadzieniem mięsno — warzywnym lub np. z krewetek, zwykle podawane jako przekąska z różnymi dipami i sosami.
W zależności od regionu występują w różnych odmianach, na zimno, smażone, pieczone. Smażone sajgonki zwykle mają mniejsze rozmiary od pozostałych. Do zawijania farszu używa się papieru ryżowego lub specjalnego ciasta na sajgonki. Anglicy nazywają je "spring rolls", co jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. W Polsce przyjęła się nazwa sajgonki, nawiązująca do bardziej znanej w Polsce wersji wietnamskiej.
Danie to można wypełnić farszem mięsnym, rybnym, warzywnym, a smażone są w dużej ilości tłuszczu. W sklepach można dostać gotowe ciasto na sajgonki w formie płatów.
Jak zrobić sajgonki — przepis
Potrzebne składniki:
- 1 marchewka;
- 0,5 cebuli;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżeczka startego imbiru;
- 50 g zmielonej na drobno piersi z kurczaka;
- 200 g zmielonego drobno mięsa (pół na pół mielonej wołowiny, np. łopatki wieprzowej i udźca);
- 2 łyżki sosu rybnego;
- 3 łyżki sosu sojowego;
- 0,5 siekanej mięty;
- 0,5 siekanego szczypiorku;
- 0,5 siekanej pietruszki;
- 150 g ugotowanego makaronu ryżowego lub sojowego;
- 6 — 8 grzybów mun;
- 2 jajka;
- kilka sporych liści szpinaku.
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzany na patelni olej wsypujemy drobno pokrojoną cebulę, marchewkę, starty czosnek i imbir i smażymy przez około minutę. Dodajemy mięso i smażymy, mieszając przez następne 2 minuty, aż całe będzie obsmażone.
2. Wlewamy sos sojowy i rybny. Smażymy, mieszając przez pół minuty, po czym odstawiamy z ognia i przekładamy do większego naczynia. Dodajemy szczypiorek, pietruszkę i miętę.
3. Drobno siekamy: makaron ryżowy, szpinak i ugotowane grzyby mun. Do wystudzonej masy dodajemy jajka i wszystko razem mieszamy.
4. Ciasto na sajgonki wkładamy na kilkanaście sekund do zimnej wody, układamy na desce i nakładamy po łyżce nadzienia na każdy kawałek. Naleśniki zawijamy, nadzienie dociskamy, składamy boki naleśnika do środka i zwijamy ciasno naleśnik z nadzieniem w rulon (tak jak krokiety).
5. Smażymy partiami, w około 3 milimetrowej warstwie oleju, aż sajgonki staną się złociste i zarumienione. Gotowe.
Sajgonki wegetariańskie z awokado i mango na zimno — przepis
Składniki na rollsy:
1 ogórek;
1 awokado;
10 arkuszy ryżowego papieru;
0,5 mango;
1 kalarepa;
1 marchewka;
garść kolendry;
garść kiełków;
garść mięty;
makaron ryżowy.
Składniki na tofu:
kostka tofu;
1 łyżeczka syropu z agawy;
2 łyżki sosu sojowego;
0,5 łyżeczki curry;
szczypta chilli.
Sposób przygotowania:
1. Warzywa kroimy na cienkie paski, zalewamy osoloną zimną wodą i odstawiamy.
2. Awokado i mango myjemy, obieramy i także kroimy w paski.
3. Kostkę tofu kroimy w paski i podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju, do zarumienienia się. Mieszamy wszystkie składniki tofu i wylewamy je na patelnię. Czekamy, aż sos wyparuje.
4. Arkusze papieru ryżowego delikatnie zwilżamy wodą, w górnej części układamy małą ilość makaronu i warzywa. Zawijamy boki i skręcamy, dodajemy kolejną porcję warzyw, ponownie skręcamy i sklejamy rolkę. Gotowe.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze