Składniki:
- kalafior,
- 30 g masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1 i 1/3 kubka mleka,
- ok. 60 g drobno utartego cheddaru /lub innego sera + trochę do posypania/,
- 1/4 łyżeczki musztardy.
Jak przyrządzić?
Podzielić na różyczki i ugotować kalafior aż będzie miękki, odcedzić i przełożyć do zaroodpornego naczynia. Przygotowujemy sos: do stopionego masła dajemy mąkę, za chwilkę mleko i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy ser i musztardę, wszystko mieszamy. Polewamy kalafior, sypiemy serem i pieczemy (210 C przez ok. 10 min.) na złoty kolor.Smacznego! :)
Jak podawać?
Samą (bo jest pyszna) lub z bagietką i masłem czosnkowym, a także do mięs zamiast np. ziemniaków :)Przepis zaczerpnęłam z książki "Makarony Wielka Księga Kucharska", to dla tych, którzy krytykują za plagiaty.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | emgie |