Sałatka śledziowa po krakowsku z jabłkiem

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4 większe matjasy,
- 1 średnie słodko kwaśne jabłko - twarde,
- 1 duża cebula,
- śmietana gęsta,
- pieprz,
- sok z cytryny.

Jak przyrządzić?

Matjasy moczymy ok godzinki. Poczym je osuszamy i kromi w kosteczke 1cm/1cm. Wrzucamy do miski i przyprawiamy pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny(z pół cytryny lub 2 łyzki soku). Mieszamy i odsawiamy na 20 minut.

Cebule i jabłko obieramy i siekamy drobno. Nastepnie rumienimy na patelni-na margarynie. Gdy wystygnie dodajemy mieszanke cebulowo jabłkowa do matjasów i mieszamy po czym dodajemy śmietanę i znów mieszamy. Odstawiamy na godzinkę d lodówki :) Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub poprostu chlebkiem :) Do wyboru co kto lubi :) Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Trudnośćprosty
AutorVioletka Smerfetka

Sałatka śledziowa po krakowsku z jabłkiem: Podobne przepisy

Sałatka śledziowa po krakowsku z jabłkiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy