Składniki:
- 4 większe matjasy,
- 1 średnie słodko kwaśne jabłko - twarde,
- 1 duża cebula,
- śmietana gęsta,
- pieprz,
- sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
Matjasy moczymy ok godzinki. Poczym je osuszamy i kromi w kosteczke 1cm/1cm. Wrzucamy do miski i przyprawiamy pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny(z pół cytryny lub 2 łyzki soku). Mieszamy i odsawiamy na 20 minut.
Cebule i jabłko obieramy i siekamy drobno. Nastepnie rumienimy na patelni-na margarynie. Gdy wystygnie dodajemy mieszanke cebulowo jabłkowa do matjasów i mieszamy po czym dodajemy śmietanę i znów mieszamy. Odstawiamy na godzinkę d lodówki :) Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub poprostu chlebkiem :) Do wyboru co kto lubi :) Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Violetka Smerfetka |