Składniki:
- 3/4 szklanki oliwy lub oleju,
- 4 łyżki soku cytryny,
- 4 łyżki wody,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- 2-3 łyżeczki cukru.
Jak przyrządzić?
Do słoika wlać oliwę, sok z cytryny i wodę, wsypać sól, pieprz i cukier, mocno zakręcić wieczko, wstrząsać przez 30-45 sek. Przed użyciem zawsze wstrząsnąć.
Odmiany: Winegret czosnkowy - do szklanki sosu winegret dodać roztarty ząbek czosnku. Winegret meksykański - do szklanki sosu winegret dodać 1 posiekane jajo na twardo, 1 łyżeczkę chilli, 1 łyżeczkę posiekanej cebuli, 1 roztarty ząbek czosnku. Winegret zielony - do szklanki sosu winegret dodać 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Blue7 |