Składniki:
- 60 dkg piersi z kurczaka,
- kolorowe papryki,
- sól.
Marynata:
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 2 łyżki sake lub wódki,
- łyżeczka imbiru.
Ciasto:
- cebula,
- 2 białka,
- 3 łyżki mąki,
- 1/4 łyżeczki soli,
- łyżeczka imbiru,
- mąka do panierowania,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w dużą kostkę. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Przyrządzić marynatę z podanych składników, zalać mięso o odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.Ciasto: cebuę posiekać. Białka ubić, połączyć z mąką, cebulą, imbirem i solą. Kawałki mięsa obtaczać w mące, potem moczyć w cieście. Smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumainy kolor. W tym samym tłuszczy usmażyć paprykę. Podawać do mięsa.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 150 kcal / porcja |
Autor | Sikorka |