Składniki:
Mięso w panierce: 4 piersi z kurczaka, 2 jajka, mąka ziemniaczana ok 4/5 płaskich łyżek stołwych, 1 op. czosnku w proszku.
Sos do mięsa: 2 lub 3 cebule, 2 duże marchewki, 0,5 puszki zielonego groszku, 3 lub 4 łyżeczki miódu, 2 nakrętki ocetu, 1 łyżkę stołową mąki ziemniaczanej, olej do smażenia.
Makaron z warzywami: 1 op. makaronu spagetti, 2/3 cebule, 2 marchewki, 0,5 puszki zielonego groszku, wg uznania sos sojowy (nie słodki), olej do smażenia.
Krucha sałatka chińska: średnia kapusta pekińska, 2 średnie zielone ogórki, 2 marchewki, sól, 3/4 nakrętki octu, cukier lub 3 łyżeczki miodu, 2 ząbki czosnku.
Jak przyrządzić?
Mięso w panierce: piersi z kurczaka pokroić na drobne w miare kwadratowe kawałki (2x2cm) posypać dużą ilością czosnku w proszku i solą, jajka roztrzepać widelcem i połączyć z mąką ziemniaczaną tak żeby powstało gęste lejące ciasto, mięso obtoczyć w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor, odstawić.
Sos do mięsa: cebule pokroić w pojedyńcze krążki, zetrzeć na średniej tarce marchewkę na drobne kawałki, dodać groszek i wszystko podsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Przygotować duży kubek przegotowanej wody dodać do niej ocet i miód, następnie tak przygotowanym sosem zalać podsmażone warzywa, całość podgrzewając zagęszczamy mąką ziemniaczaną tak aby powstał średnio gęsty przeźroczysty sos. Do gotowego sosu wrzucamy usmażone kawałki kurczaka aby zmiękła panierka.
Makaron z warzywami: gotujemy makaron na pół twardo (bedzie jeszcze smażony) smażymy krążki cebuli z marchewką i groszkiem na oleju dodajemy makaron, oblewamy go sosem sojowym i to wszystko mieszając smażymy jakieś 10 minut dodając sosu sojowego i soli do smaku.
Sałatka chińska: Drobno szatkujemy kapustę pekińską i ogórki na paseczki dł. ok. 2cm, podobnie jak do sosu i makaronu ścieramy marchewkę na drobne kawałki. Wlewamy do sałatki zalewę.
Zalewa do sałatki: Do kubka wlewamy 2 łyżki przegotowanej wody, ocet miód i przeciśnięty czosnek.Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na 2h do lodówki.
Potrzebne przybory:
Patelnia typu WOK do smażenia makaronu (ale może być normalna płaska byle duża), Frytkownica do smażenia mięsa (może być garnek ale wtedy trzeba bardziej uważać żeby nie było pożaru w kuchni :D)tarka, przeciskacz do czosnku.
Jak podawać?
Podawać razem (na 1talerzu dla 1osoby lub osobno mieso w sosie makaron i sałatkę w półmiskach) pałeczki można se darować bo potrawa jest tak pyszna że zanim coś nabierzesz pałeczkami to ci ją ktoś zje :P
Uwagi:
Przygotowując sos do mięsa należy zwrócić uwagę aby zalewa z octu, miodu i wody miała wyrazisty smak słotko kwaśny 50% słodka i 50% kwaśna nie wolno dopuścić żeby była bardziej słodka lub bardziej kwaśna bo to już nie będzie to :)
Natomiast zalewa do sałatki powinna być podobna do zalewy do sosu tylko o wiele mocniejsza dlatego do jej wykonania używa się mniej wody oraz przeciśnięty czosnek, całość powinna być mocno czosnkowa i słodko kwaśna, jest to podstawa tej sałatki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | Basia |