Składniki:
Placek:
- 6 dużych ziemniaków
- jedna średnia cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- kwaśna śmietana
- sól
- olej
Gulasz:
- 0,5 kg wieprzowiny
- jena cebula
- pieprz, sól
- liść laurowy
- 1 łyżeczka mąki.
Jak przyrządzić?
Placki:
1. Na tarce na drobnych oczkach ścieramy obrane ziemniaki i cebule.
2. Dodajemy jedno człe jajo oraz 2 łyżki mąki.
3. Doprawiamy solą i mieszamy.
4. Na dużej patelni smażymy placki o średnicy ok. 20 - 30 cm.
Gulasz:
1. Wieprzowinę pierzymy i solimy, kroimy w kawałeczki, smażymy na oleju.
2. Podlewamy wodą dusimy, do miekości dodajemy podsmażoną cebulkę oraz liść laurowy.
3. Na końcu zgęszczamy sos 1 łyżeczką mąkąi oraz doprawiamy.
Potrzebne przybory:
Trzy patelnie, nóż, deska, miska, tarka.
Jak podawać?
Placki rozkładamy na talerzu na jedną połowkę nalewamy sos gulaszowy i składamy na pól, po wierzchu złożonego placka smarujemy porządnie kwaśną śmietaną.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Magda O. |