Składniki:
Kurczak, sól, vegeta, czosnek, smietana 18%, oliwa wysokiej jakości dla wydobycia smaku.
Dodatkowo cała masa ostrych przypraw wedle uznania :)
Jak przyrządzić?
Kurczaka natrzeć solą, i posypać Vegetą. Na 4ry uda z kurczaka 4-8 ząbków czosnku przecisnietego (jak kto lubi).
Ułuż kurczaka w naczyniu żaroodpornym polej oliwą 3-4 łyżki z oliwek lub z pestek oliwnych i zostaw na 30 min. w lodówce dla przetrawienia mięsa!
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Włuż kurczaka na 10-15 min nie zamkniętego w naczyniu żaroodpornym. Po opieczeniu skórki, polej kurczaka 0,5 litrem smietany 18% zamknij naczynie.
Po ~40 kolejnych minutach kurak jest gotowy!!
Potrzebne przybory:
Przeciskacz do czosnku, sprawne palce.
Uwagi:
Przed koncem pieczenia nastaw kus-kus lub ryż dziki & enjoy eating!!!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | logan_volverine |