Składniki:
- są dwa warianty: kupujemy albo tzw. gulaszowe z indyka, albo podudzia z indyka. To i to dobre.
- 2-3 cebule,
- papryka w proszku słodka,
- sól,
- pieprz,
- maggi,
- sos sojowy,
- łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju,
- margaryna Palma,- kopiasta łyżeczka koncentaru pomidorowego.
Jak przyrządzić?
1. Podudzia obgotowujemy w wodzie z kostką rosołową, gdy półmiękkie - wyjmujemy i obieramy z mięska, odrywając z pałej takie "drzazgi" mięsne na grubość palca. Kości i ścięgna dajemy zaprzyjaźnionemu psu.
2. Gulaszowe z indyka wycinamy z wszystkich błon, kroimy w kostkę 2x2 cm i obsmażamy na bardzo gorącym oleju - do zrumienienia, wyjmujemy, odkładamy w ciepłe miejsce.
I teraz już dla obu opcji tak samo:
rozgrzewamy w rondlu margarynę - 2-3 łyżki i wrzucamy na nią pokrojon drobniutko cebulę. Smażymy do mocno złotego koloru. Wrzucamy kawałeczki mięsa, chwilę smażymy razem, potem podlewamy wodą (1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem. Mięsko prawdopodobnie po dojściu do miękkości lekko się rozwali, ale to nie szkodzi. Dolewamy wody w razie wyparowania, aż mięso będzie miękkie, a cebula się rozgotuje. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą (ostrożnie, vegeta też słona!), odrobiną sosu sojowego, papryką w proszku. Zagęszczamy mąką rozpuszczoną w zimnej wodzie - na tyle, by powstał odpowiednio gęsty sos. Na koniec rozprowadzamy koncentrat pomidorowy i kończymy dzieło.
Potrzebne przybory:
To, co każdy ma w kuchni.
Jak podawać?
Jest to i mięsko, i od razu sos - więc polewamy po pure ziemniaczanym lub kaszy, do tego świetnie komponują się dobrze ukiszone ogóreczki, względnie czerwona kapusta, no co tam komu pasuje.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | KrysiaMisia |