Sk艂adniki:
- 2 paczki podluznych biszkoptow tzw ladyfingers1 szklanka likieru kawowego (Kahlua na przyklad),
- 1/2 szklanki masla nie slonego,
- 1 szklanka + 1lyzka cukru pudru,
- 1 1/2 szklanki bardzo rozdrobnionych orzechow wloskich,
- 2 1/2 szklanki bitej smietany,
- truskawki sporo ich trzeba.
Jak przyrz膮dzi膰?
Posmarowac tluszczem forme. Ulozyc biszkopty na dnie i po bokach.Nasaczyc likirem kawowym. Zostawic.
Ubic maslo i cukier puder, Dodawac powoli 1/2 szklanki likieru kawowego i orzechy.Dodac ubita smietane. Wylozyc 1/3 mikstury na biszkopty.Na to nalozyc truskawki.Na truskawki wylozyc warstwe biszkoptow. Nasaczyc biszkopty likierem. Znowu wylozyc mase i truskawki.Reszte masy wylozyc na truskawki.Przykryc papierem.Na papier nalozyc talerz i docisnac.. Gotowe. Dac do lodowki na dobrych pare godzin. Przed podaniem mozna udekorowac bita smietana i truskawkami.
Potrzebne przybory:
8 calowa okragla tortownica.
Uwagi:
Truskawki powinny byc wcisniete lekko w mase...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 10-12 porcji |
Kaloryczno艣膰 | bomba kaloryczna |
Autor | motylek |