Na polskich stołach dość często pojawi się mięso. Już od wielu lat popularność bije czerwone - wołowina i wieprzowina. Większość Polaków zalicza się do grupy mięsożerców i ci na pewno mięso przedkładają nad wszelkie inne dania. W tej grupie królują panowie, ale nie tylko. W mojej rodzinie jest zdecydowanie więcej zwolenników mięsa. Dzisiaj przedstawię wam przepis na tradycyjne bitki wołowe, danie kaloryczne, ale dające dużo energii tak potrzebnej jesienią.
Składniki:
1/2kg mięsa wołowego bez kości,
2 cebule,
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 liść laurowy,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki oleju lub margaryny,
1 łyżka majeranku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso kroimy w plastry, w poprzek włókien i rozbijamy tłuczkiem.
Tak przygotowane wkładamy do naczynia, posypujemy pieprzem ziołowym, majerankiem i dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek oraz ocet balsamiczny.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny.
Następnie mięso nacieramy solą i pieprzem.
Obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor.
Zdejmujemy z patelni.
Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na tym samym tłuszczu.
Mięso i cebulę przekładamy do rondla, dolewamy wody, by mięso było przykryte.
Dodajemy listek laurowy i dusimy do miękkości (godzinę).
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluseczkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |