Bitki wołowe - Przepis

Przepis kulinarny
Bitki wołowe Zobacz 8 zdjęć

Na polskich stołach dość często pojawi się mięso. Już od wielu lat popularność bije czerwone - wołowina i wieprzowina. Większość Polaków zalicza się do grupy mięsożerców i ci na pewno mięso przedkładają nad wszelkie inne dania. W tej grupie królują panowie, ale nie tylko. W mojej rodzinie jest zdecydowanie więcej zwolenników mięsa. Dzisiaj przedstawię wam przepis na tradycyjne bitki wołowe, danie kaloryczne, ale dające dużo energii tak potrzebnej jesienią.

Składniki:

1/2kg mięsa wołowego bez kości,
2 cebule,
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 liść laurowy,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki oleju lub margaryny,
1 łyżka majeranku,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Mięso kroimy w plastry, w poprzek włókien i rozbijamy tłuczkiem.

Tak przygotowane wkładamy do naczynia, posypujemy pieprzem ziołowym, majerankiem i dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek oraz ocet balsamiczny.

Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny.

Następnie mięso nacieramy solą i pieprzem.

Obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor.

Zdejmujemy z patelni.

Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na tym samym tłuszczu.

Mięso i cebulę przekładamy do rondla, dolewamy wody, by mięso było przykryte.

Dodajemy listek laurowy i dusimy do miękkości (godzinę).

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluseczkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania100 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Bitki wołowe: Podobne przepisy

Bitki wołowe: wypróbuj również

Stek wołowy

... jedzone mięso, do którego zalicza się baraninę, jagnięcinę, a także wołowinę. Jeżeli jesteś ciekawa, jakie potrawy można przyrządzić z wielbionej przez Amerykanów i nie tylko wołowiny, przeczytaj poniższy artykuł. W nim także znajdziesz przepis ...

dawno temu

Jak ugotować dobre flaki wołowe?

... Flaki wołowe czy wieprzowe mają tyle samo wiernych fanów, jak i zdecydowanych przeciwników. Danie to najczęściej przypada do gustu płci męskiej, choć to nie jest reguła. Zawierają więcej wapnia ... niż mięso, są bogate w wiele cennych witamin i ...

dawno temu

Tatar wołowy - przepis dla twardzieli

... musztardy1. Oto tatar wołowy – przepis nie jest zbyt skomplikowany. Niewiele jest potraw mięsnych, które można tak łatwo przygotować. 2. Wołowina może być drobno posiekana lub zmielona. 3. Dopraw ...

dawno temu

Jak ugotować flaki?

... , Niemcy, a nawet Włosi. U nas najbardziej rozpowszechnione są flaczki po polsku, a więc gotowane na rosole flaki wołowe(stanowiące część układu pokarmowego żołądka krowy, a zwłaszcza żwacza i czepca ... tradycyjny przepis na flaki. Przepis na ...

dawno temu

Zrazy wieprzowe

... , stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu smakoszy. Jeżeli jesteś w posiadaniu kawałka mięsa wieprzowego, wołowego lub świeżej dziczyzny, nie trać czasu i zobacz, jak możesz przyrządzić pyszne zrazy. ... , stąd też jej ogromne uznanie wśród ...

dawno temu

Salami - przepisy

... Ten rodzaj suszonej kiełbasy pochodzenia wieprzowego bądź wołowego i okrytego białym nalotem jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Charakterystyczny, lekko ostry i nieco słonawy smak nadaje ...

dawno temu

Kurczak z warzywami - jak go zrobić?

... Mięso drobiowe jest o wiele zdrowsze od wieprzowego czy wołowego, powinnyśmy wiec sięgać po nie jak najczęściej. Kurczak z warzywami to świetna propozycja dla wszystkich, którzy pragną jeszcze więcej ...

dawno temu

Forszmak - jak go zrobić z kurczaka?

... nie przepadam, za mięsem wieprzowym i wołowym, proponuję forszmak z kurczaka. Jeszcze czegoś takiego nie jadłaś? Spróbuj. Na pewno będzie smakowało twojemu mężczyźnie. ... nie przepadam, za mięsem wieprzowym i wołowym, proponuję forszmak z ...

dawno temu

Spaghetti z krewetkami - aż się uszy trzęsą

... Spaghetti z krewetkami to pyszne i wciąż jeszcze dość oryginalne danie. Owoce morza są bardzo zdrowe i warto zastępować nimi mięso wieprzowe czy wołowe. Ten przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, więc przed romantyczną kolacją będziesz ...

dawno temu

Gorący pilaw na zimny dzień

... – mięso wołowe. Pokrój je w kostkę. Krok 3 Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj szczyptę chili i zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Wsyp też ryż i podsmażaj go 10 minut. Krok 4 Na drugiej patelni ...

dawno temu

Sos paprykowy - przepis

...   Będzie świetnym dodatkiem do mięsnych bitek oraz pieczonej polędwicy. Podany z ryżem nadaje potrawom wyrazistego smaku. Jak zrobić sos paprykowy? Przepis jest niezwykle prosty i nie zajmuje dużo ... Będzie świetnym dodatkiem do mięsnych bitek ...

dawno temu

Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu

... Pielmienie to danie rosyjskie, które bardzo przypadło Polakom do gustu. Malutkie pierożki mogą mieć różne nadzienia. Pielmienie syberyjskie robi się z polędwicy wołowej, ale na razie przedstawiam przepis na pielmienie z grzybami. Ummm... aż ...

dawno temu

Dziczyzna na 5 sposobów

...   Jeśli ktoś z Was miał okazję spróbować mięsa z dziczyzny, na pewno dobrze wie, że walory smakowe tego mięsa są nie do opisania i zdecydowanie wygrywają z tradycyjnym mięsem drobiowym, czy wołowym ... Jeśli ktoś z Was miał okazję spróbować ...

dawno temu

Pyszne burgery

... z mięsa wołowego, ale Polacy chętnie decydują się również na inne wersje burgera – francuską (z serem camembert i rukolą), meksykańską lub wegetariańską. Duża dowolność w doborze składników sprawia ...

dawno temu

Wątróbka z pieczarkami

... zapomnieć o tym gumowatym daniu z dzieciństwa, warto ponownie odkryć wątróbkę. Przygotuj: 50 dag wątróbki wołowej lub wieprzowej30 dag pieczarek2 cebule15 dag żółtego sera 2-3 łyżki ... . Dopraw je solą, pieprzem oraz vegetą. 3. A teraz ...

dawno temu

Skaza białkowa

... mleczne, jak i mięso wołowe i cielęce. Co więcej, alergia pokarmowa u niemowląt rozwija się, gdy dieta matki karmiącej piersią zawiera alergeny pokarmowe, takie jak np: jaja kurze, kakao czy cytrusy. ... mleczne, jak i mięso wołowe i cielęce. Co ...

dawno temu

Zupa strogonow

... jakiegoś odpowiednika, szybko zauważymy, że nieco przypomina on gulasz. Strogonow przyrządza się na bazie mięsa wołowego z dodatkiem pieczarek, papryki i ogórków kiszonych. Często dodaje się do niego ... się czegoś więcej na temat dania ...

dawno temu

Polacy kochają burgery! Zobacz, w jaki sposób je przyrządzić

... Uginają ci się nogi w kolanach, gdy przechodzisz obok budki z burgerami, nieopodal której unosi się niezwykły aromat smażonego na ruszcie mięsa wołowego? To świetnie, bo tym razem będziesz mogła przyrządzić własne, domowe burgery. Twoi goście na ...

dawno temu

Powiązane Tematy