Bitki wołowe

Przepis kulinarny
Bitki wołowe Zobacz 8 zdjęć

Na polskich stołach dość często pojawi się mięso. Już od wielu lat popularność bije czerwone - wołowina i wieprzowina. Większość Polaków zalicza się do grupy mięsożerców i ci na pewno mięso przedkładają nad wszelkie inne dania. W tej grupie królują panowie, ale nie tylko. W mojej rodzinie jest zdecydowanie więcej zwolenników mięsa. Dzisiaj przedstawię wam przepis na tradycyjne bitki wołowe, danie kaloryczne, ale dające dużo energii tak potrzebnej jesienią.

Składniki:

1/2kg mięsa wołowego bez kości,
2 cebule,
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 liść laurowy,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki oleju lub margaryny,
1 łyżka majeranku,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Mięso kroimy w plastry, w poprzek włókien i rozbijamy tłuczkiem.

Tak przygotowane wkładamy do naczynia, posypujemy pieprzem ziołowym, majerankiem i dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek oraz ocet balsamiczny.

Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około pół godziny.

Następnie mięso nacieramy solą i pieprzem.

Obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor.

Zdejmujemy z patelni.

Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na tym samym tłuszczu.

Mięso i cebulę przekładamy do rondla, dolewamy wody, by mięso było przykryte.

Dodajemy listek laurowy i dusimy do miękkości (godzinę).

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluseczkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania100 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Bitki wołowe: Podobne przepisy

Bitki wołowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy