Składniki:
2 kg dojrzałych pomidorów, 2 kg papryki (żółtej, zielonej, czerwonej), 1 duży kabaczek, 20 dag pieczarek, puszka kukurydzy, 20 dag oliwek zielonych, ok. 70 dag kiełbasy (np. śląskiej), 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, papryka ostra w proszku (1 łyżka stołowa), papryka słodka w proszku (2 łyżki stołowe), łyżka stołowa suszonej bazylii, łyżka stołowa kminku, sól, pieprz, jajko.
Jak przyrządzić?
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, następnie kroimy i wrzucamy do dużego garnka (najlepiej takiego na bigos), gotujemy pod przykryciem. Po półgodzinie gotowania dodajemy pokrojoną w kawałki paprykę i kabaczek. Po następnej półgodzinie gotowania dodajemy pieczarki, kukurydzę, cebulę, czosnek, kiełbasę, oliwki. Po ok. 15 min dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Na końcu wrzucamy surowe jajko i gotujemy jeszcze ok. 5 min, dokładnie wszystko mieszając.
Jak podawać?
Z pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 40 zł |
Autor | asia |