Składniki:
1/2 kg filetów z pangi, 1 duża czerwona papryka, 1 cebula, łyżeczka soku z cytryny, 2 średnie ogórki konserwowe, mąka, mleko, jajko, papryka słodka w proszku, sól, pieprz ziołowy.
Jak przyrządzić?
Warzywa posiekać drobno, wrzucać na rozgrzany olej: najpierw cebulę, po chwili paprykę, po 3 minutach, na koniec ogórki. Pangę pokroić w paski ok. 1,5-cm szerokości, posolić, dodać sok z cytryny, wymieszać, zostawić w lodówce na pół godziny. Zmiksować jajko, dodać szklankę mleka i miksując, dosypać mąkę - tyle, aby ciasto było "lejące" jak na naleśniki. Dodać do ciasta pół łyżeczki soli, łyżeczkę papryki słodkiej, odrobinę pieprzu ziołowego. Paski z filetów maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju do uzyskania barwy jasnobrązowej. Usmażoną rybę układać warstwami na półmisku, na przemian z uduszonymi warzywami. Jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Uwagi:
Ryby ani warzyw nie smażymy zbyt długo.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Edek z Fabryki Kredek |