Składniki:
4 golonki średniej wielkości, olej, woda, sól, pieprz, liść laurowy, pieprz mielony, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, 1 duża cebula, piwo.
Jak przyrządzić?
Golonki golimy, płuczemy, solimy, pieprzymy i ostawiamy na godzinę. Obsmażamy na złoty kolor na oleju. Obsmażone golonki przekładamy do brytfanny, dolewamy oleju ze smażenia, zalewamy wodą troszkę więcej niż do połowy wysokości mięsa, dusimy tak ok. 1,5 godziny. Następnie zalewamy piwem, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy. Dusimy do miękkości, starajmy się na końcu odparować tyle płynu, aby powstał pyszny zawieśisty sos.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem i chrzanem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Autor | Agaśka |