Składniki:
GOŁĄBKI:
- duża kapusta;
- 2,5 szklanki ryżu;
- 1 kg mięsa mielonego (rodzaj wg uznania);
- 50 dkg pieczarek;
- 2 cebule;
- 1 duża marchewka;
- oraz: olej, sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany.
SOS:
- 2 koncentraty pomidorowe;
- 1 kostka rosołowa;
- 3 łyżki mąki;
- oraz: sól, pieprz, czosnek granulowany, pietrzuszka, koperek.
Jak przyrządzić?
GOŁĄBKI:
Kapustę opłukać, wyciąć głąb i podgotować ok. 20 minut.
Ryż zalać 5 szklankami wody i udusić w piekarniku.
Marchewkę ugotować na miękko, zetrzeć na tarce.
Pieczarki i cebulę podsmażyć na patelni.
Gotowy ryż, marchewkę, cebulę, pieczarki, surowe mięso mielone i przyprawy - dokładnie ze sobą wymieszać.
Zawijać farsz w podgotowane liście kapusty.
Gołąbki włożyć do prodiża lub naczynia żaroodpornego i zapiekac ok. 40 min.
SOS:
Do ok. 1,5 litra wody, dodać koncentraty pomidorowe, kostkę rosołową i zagotować.Dodać przyprawy - gotować jeszcze ok. 10 minut.Zdjąć z ognia.
W niewielkiej ilości wody dokłanie rozrobic 3 łyżki mąki.
Wlać do sosu, zagotować. Zaraz po zagotowaniu, wyłączyć.
Gotowe gołąbki, polać sosem.
Jak podawać?
Ja ją jadam tylko z sosem. :)
Uwagi:
Najlepiej smakują po ok. 1 godz. od upieczenia, lekko przestudzone.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Maja |