Składniki:
- kapusta pekińska,
- 2-3 pomidory (bez skórki),
- świeży ogórek średniej wielkości,
- 2-3 jajka ugotowane na twardo,
- ser feta,
- ziarna słonecznika,
- 2-3 ząbki czosnku,
- jogurt naturalny (duży kubek),
- pieprz ziołowy do smaku.
Jak przyrządzić?
Kapustę pokroić w cieńkie paseczki, pomidory w cząstki (nie w kostkę), ogórek obrać i pokroić, tym razem właśnie w kostkę, jajka pokroić w cząstki, a fetę znowu w kostkę. Dodać ziarna słonecznika wg uznania. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i pieprzem. Polać sałatkę i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Podawać schłodzone.
Uwagi:
Jogurt najlepiej przygotować na początku, żeby miał czas przejść czosnkiem. Podawać można ze świeżym pieczywem z masłem ( nie z innym smarowidłem) Doskonała sałatka na letnie upały.
Zamiast kapusty pekińskiej można użyć róznych odmian sałaty, ale wtedy należy szybko zjeść (co i tak nastąpi), bo wiadomo co się dzieje z "pomoczoną" sałatą. Życzę smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | EULALIA |