Składniki:
- kakao (gorzkie!),
- mleko,
- 1-2 jajka,
- cukier.
Jak przyrządzić?
Zagotowujemy tyle mleka ile osób chcemy uszczęśliwić. Sporą ilość kakao ( min. 4-5 czubatych łyżeczek) rozrabiamy w kubku z kilkoma łyżkami zagotowanego mleka i wlewamy do reszty mleka. Dodajemy trochę cukru i chwilkę gotujemy. W międzyczasie z żółtka (żółtek) ucieramy z cukrem kogel-mogel, a białko ubijamy na sztywno (bez cukru).
Potrzebne przybory:
Garnek, trzepaczka.
Jak podawać?
Każdy kubek napełniamy do połowy gorącym kakaem, na wierzch kładziemy sporą porcję piany i polewamy koglem-moglem. Można dodać cynamon lub/i imbir, jeśli ktoś lubi. Ja lubię bez przypraw. MNIAM!!!
Uwagi:
Kakao powinno być zdecydowanie mocne. Radzę posłodzić je tylko trochę, bo i tak dodajemy do niego słodziutki kogel-mogel. Napój cudowny na chłodne wieczory.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Paula |