Kakao z jajkiem

Przepis kulinarny

Składniki:

- kakao (gorzkie!),
- mleko,
- 1-2 jajka,
- cukier.

Jak przyrządzić?

Zagotowujemy tyle mleka ile osób chcemy uszczęśliwić. Sporą ilość kakao ( min. 4-5 czubatych łyżeczek) rozrabiamy w kubku z kilkoma łyżkami zagotowanego mleka i wlewamy do reszty mleka. Dodajemy trochę cukru i chwilkę gotujemy. W międzyczasie z żółtka (żółtek) ucieramy z cukrem kogel-mogel, a białko ubijamy na sztywno (bez cukru).

Potrzebne przybory:

Garnek, trzepaczka.

Jak podawać?

Każdy kubek napełniamy do połowy gorącym kakaem, na wierzch kładziemy sporą porcję piany i polewamy koglem-moglem. Można dodać cynamon lub/i imbir, jeśli ktoś lubi. Ja lubię bez przypraw. MNIAM!!!

Uwagi:

Kakao powinno być zdecydowanie mocne. Radzę posłodzić je tylko trochę, bo i tak dodajemy do niego słodziutki kogel-mogel. Napój cudowny na chłodne wieczory.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaNapoje
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednio dużo
AutorPaula

Kakao z jajkiem: Podobne przepisy

Kakao z jajkiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy