Ryba w sosie egzotycznym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg filetów rybnych np. miruny.
Ciasto:
- 3 jaja,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sos:
- 1/2 litra bulionu,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 5 łyżek octu winnego,
- 10 łyżek cukru,
- 3 łyżeczki curry,
- 1 papryka świeża,
- 1 puszka anansów /pokroić w kostkę/,
- 2 duże marchewki,
- 6 ząbków czosnku.

Jak przyrządzić?

Składniki na ciasto wymieszać mikserem (ma mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli za rzadkie dolać trochę mleka). Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na gorącym oleju.Marchew pokroić w kostkę,a czosnek rozgnieść- dusić 15 min. w oleju pozostałym po smażeniu ryby.Pozostałe składniki sosu wrzucić do garnka, gotować ok. 10 min., dodać marchew z czosnkiem. Na koniec zaprawić roztworem mąki ziemniaczanej z wodą.Ułożyć rybę w naczyniu, polać sosem. Można też układać ją warstwami.

Potrzebne przybory:

Patelnia, garnek, mikser.

Jak podawać?

W przezroczystym naczyniu.

Uwagi:

Ta ryba to zawsze hit stołu! Po prostu pycha.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
AutorZUZA

Ryba w sosie egzotycznym: Podobne przepisy

Ryba w sosie egzotycznym: wypróbuj również

Powiązane Tematy