Składniki:
Ciasto:
- 30 dkg mąki krupczatki,
- 10 dkg margaryny,
- 10 dkg cukru pudru,
- 1 czubata łyżka smalcu,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ser:
- 1 kg sera tłustego,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 szklanki mleka,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 budyń śmietankowy,
- 4 żółtka,
- 1 jajko.
Piana:
- 6 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
Ciasto: mąkę posiekać z margaryną na stolnicy, dodać resztę składników i wyrobić dokładnie ciasto.Ser: ser zmielić 1 raz, dodać do niego mleko z cukrami,jajka z żółtkami, budyń i na samym koncu olej i dokładnie zmiksować wszystko.Ciastem wyłożyc formę prostokątną wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na ciasto wylać ser i piec około 50 min (uwaga by ser się za bardzo nie spiekł).Piana: ubić pianę z białek, dodać cukier i na końcu mąkę. Wylać na gorący sernik i piec jeszcze 15-20 min. Na końcu sprawdzić czy jest upieczone - patyczkiem. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | katherine |