Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szkl. wody,
- 1 szkl. smalcu,
- 2 szkl. mąki,
- 9 jaj.
Krem:
- 1,5 szkl. mleka,
- 1,5 kostki masła,
- 5 żółtek,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Smalec z wodą zagotować, wsypa mąkę i zaparzyć, dobrze rozetrzeć . Do lekko przestudzonej (około 5-10 minut po zdjęciu z ognia) dodawać po 1 jajku i ucierać. Na blaszce wysmarowanej tłuszczem formowac ptysie w dość dużych odstępach. Upiec.
Krem:
Cukier puder utrzeć z żółtkami. W 0,5 szkl. mleka rozrobić mąkę. Połączyc ją z utartymi żółtkami. Pozostałe mleko zagotować i zalać przygotowanymi żółtkami. Ciągle mieszając zagotować (przypala się!); zdjąc z ognia i wystudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce ugotowanego budyniu. Nadziać ptysie.
Uwagi:
Przepis ten dostałam od przyjaciółki. Jak usłyszałam o smalcu postukałam się w czoło. Jednak przekonałam sie że te ptysie sa pyszniutkie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Josephine |