Składniki:
- O,5 kg. mięsa mielonego,
- 1,2 oberżyny,
- 1,2 puszki pomidorów (bez skórki),
- cebula, pieprz, sól i papryka w proszku.
Jak przyrządzić?
Pokroić cebulkę i podsmażyć w dużym, głębokim garnku. Dodać mielone i także usmażyć. Gdy mięso będzie dobre, dolać 0,5/ szklankę wody ciepłej i przegotowanej. Oberżynę obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i dodać do garnka. Gdy oberżyna będzie miękka, wrzucić pomidory i dusić przez 10 - 15 min. Przyprawić pieprzem, solą i papryką (SPORO!!!).
Podawać z chlebem pita lub pieczywem pszennym.
Potrzebne przybory:
Przede wszystkim duży, głęboki garnek, w którym gotujemy potrawę i jakieś mieszadło.
Jak podawać?
Emtabak podajemy w półgłębokich talerzach lub miseczkach. Spożywa się tylko przy pomocy chleba, ale gdyby kiepsko szło, można wspomóc się łyżką.
Uwagi:
Chcesz nakarmić armię?! Robisz balangę, a nie chcesz się natrudzić, przy okazji zaskoczysz swoich znajomych!!!! Polecam pokarm arabski, jest przepyszny!!!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 7-8 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Angie |