Składniki:
Ciasto:
- 6 jaj,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- łyżka mąki przennej,
- łyżeczka poszku do pieczenia.
Krem:
- śmietana 0,5l 36%,
- 2 śnieżki,
- Fix śmietana,
- 200g kokosu,
- 2 białe czekolady.
Jak przyrządzić?
Ciasto: jajka wbić dodać cukier i miksować 18 min. Następnie mąki i proszek do pieczenia połączyć wymieszać, dodać do ubitych jaj, delikatnie wszysko wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30-35 min.Krem: Czekoladę roztopić odstawić, aż będzie zimna. Ubić śmietane dodać fix śmietane, śnieżki, kokos (ale nie wszystkie, trochę zostawić na posypanie na górę ciasta), a na koniec wlać zimne czekolady, wszystko razem wymieszać. Ciasto ostudzone przekroić dać krem, ale nie cały - trochę zostawić na górze.Wysmarowany wierzch ciasta posypać pozostawionym kokosem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Jacqeline |