Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oliwy/oleju,
- 10 kropli octu,
- szczypta soli.
Farsz:
- ok. 80 dkg jabłek,
- 3 dkg rodzynek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 8 dkg drobnej bułki tartej - zrumienić na patelni,
- 5 dkg masła - stopić,
- 4 dkg cukru,
- 10 dkg masła do zapiekania,
- cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać mocno rozbite jajko, oliwę i ocet, posolić i dolewając ok. 3/4 szklanki ciepłej wody zagnieść ciasto luźniejsze niż na pierogi. Wyrabiać ciasto, wyciągając je na różne strony, aby stało się elastyczne, należy robić to tak długo, aż będzie lśniące i gładkie, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza (trening czyni mistrza). Ciasto uformować w kulę, położyć na omączonej desce, przykryć miską i zostawić na godzinę, aby dobrze sfermentowało, co jest istotnym warunkiem, aby strudel dobrze się ciągnął.
A teraz najlepsze. Stół przykryć obrusem, oprószyć równomiernie mąką, pod obrus włożyć głęboki talerz obrócony dnem do góry. Ciasto trochę rozwałkować, położyć na obrusie w miejscu, gdzie znajduje się talerz, i od samego środka omączonymi rękami wyciągać ciasto ku sobie, początkowo powoli, a później coraz energiczniej, często maczając ręce w mące, aby ciasto się nie przylepiało; grubsze końce ciasta, zwisające poza stół, obciąć nożyczkami. Wyciągnięte ciasto pozostawić do lekkiego przeschnięcia; jabłka umyć, obrać, pokroić w cienkie plastry, wymieszać z rodzynkami cukrem i cynamonem. Ciasto obficie skropić masłem i posypać zrumienioną bułeczką. Na bułkę nałożyć równo jabłka i zwijać ciasno, podnosząc 2 rogi obrusa, aby ciasto dało się łatwiej zwijać. Zagiąć końce, ułożyć w ślimaka na posmarowanej masłem, szerokiej blasze lub tortownicy, zawinięciami do spodu. Po wierzchu obficie posmarować stopionym masłem. Wstawić do gorącego (220 stopni) piekarnika i piec 30 min. W czasie pieczenia od czasu do czasu skropić tłuszczem.
Uwagi:
Upieczony strudel posypać obficie cukrem pudrem, można jest na ciepło - jest wyśmienity! Niestety nie należy do łatwych ciast a w dodatku jest pracochłonny, ale naprawdę warto się poświęcić.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | dużo |
Autor | bromba |