Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- puszka ananasa w plasterkach,
- 3-4 łyżki brązowego cukru,
- sól,
- pieprz,
- masło.
Jak przyrządzić?
Filety z kurczaka nacinamy delikatnie "w krateczkę", solimy, pieprzymy. Obsmażamy je dość szybko na łyżce masła.Nastepnie posypujemy je brązowym cukrem (ewentualnie smarujemy miodem) i wstawiemy do nagrzanego piekarnika, aż cukier rozpuści się i skarmelizuje. Zalewamy je sokiem z ananasa, wymieszanym z pokrojonym w kosteczkę ananasem ( 3-4 plastry odkładamy "na potem" ). Zapiekamy jeszcze 15 min, następnie sos trzeba przetrzeć.No i prawie gotowe! Podajemy z plastrami ananasa - tymi odłozonymi, podsmażonymi na maśle oraz kulkami ziemniaczanymi.
Jak podawać?
Podawać z plastrami ananasa podsmażanymi na maśle oraz kulkami ziemniaczanymi.
Uwagi:
Nigdy nie przepadałam za mięsem "na słodko", ale to danko mnie przekonało, że czasami warto spróbować czegoś nieco inaczej smakującego.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 osoby |
Autor | Anka |