Faworki z piersi kurczaka

Przepis kulinarny

Składniki:

- pierś z kurczaka,
- jajko,
- bułka /typu musli, wysuszona/ tarta,
- starty ząbek czosnku,
- przyprawa typu wegeta,
- 1/2 cytryny olej.

Jak przyrządzić?

Pierś pokroić na cztery cienkie plastry. Bardzo delikatnie potłuć je tłuczkiem do mięsa. Na każdym zrobić rozcięcie w zdłuż plastra, przewinąć jeden koniec plastra przez środek rozcięcia /tak jak faworek/. Natrzeć startym czosnkiem, wycisnąć kilka kropel soku z cytryny na każdy kawałek i posypać przyprawą. Odstawić /pod przykryciem/ do lodówki na kilka godzin. Plastry kurczaka obtoczyć w bułce, potem w jajku i jeszcze raz w bułce. Olej rozgrzać na patelni, zmniejszyć płomień. Układać faworki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiany kolorek z obydwu stron. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Ostry nóż, talerz, patelnia, tłuczek do mięsa.

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej lub surówki z kapusty kiszonej. Wszystko posypane świeżym koperkiem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2 porcje
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt6 zł
AutorNotte

Faworki z piersi kurczaka: Podobne przepisy

Faworki z piersi kurczaka: wypróbuj również

Powiązane Tematy