Składniki:
- pierś z kurczaka,
- jajko,
- bułka /typu musli, wysuszona/ tarta,
- starty ząbek czosnku,
- przyprawa typu wegeta,
- 1/2 cytryny olej.
Jak przyrządzić?
Pierś pokroić na cztery cienkie plastry. Bardzo delikatnie potłuć je tłuczkiem do mięsa. Na każdym zrobić rozcięcie w zdłuż plastra, przewinąć jeden koniec plastra przez środek rozcięcia /tak jak faworek/. Natrzeć startym czosnkiem, wycisnąć kilka kropel soku z cytryny na każdy kawałek i posypać przyprawą. Odstawić /pod przykryciem/ do lodówki na kilka godzin. Plastry kurczaka obtoczyć w bułce, potem w jajku i jeszcze raz w bułce. Olej rozgrzać na patelni, zmniejszyć płomień. Układać faworki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na rumiany kolorek z obydwu stron. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Ostry nóż, talerz, patelnia, tłuczek do mięsa.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej lub surówki z kapusty kiszonej. Wszystko posypane świeżym koperkiem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Notte |