Składniki:
Przepis na 2 osoby:
- 2 dorodne pstrągi,
- 2 plasterki masełka,
- 3 ząbki czosnku,
- świeża natka pietruszki,
- sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Nic prostszego - zazwyczaj pstrągi są już wypatroszone, więc wystarczy umyć rybkę w zimnej wodzie. Rozchylamy brzuszysko biednej rybki i smarujemy je rozgniecionym czosnkiem. Następnie wkładamy po plasterku masełka i po kawałku natki z pietruszki. Natki nie siekamy! Można posolić ale nie jest to konieczne. Po nafaszerowaniu ryby "zaszywamy" jej brzuch wykałaczką. Jeśli nie mamy specjalnych szczypców do grillowania ryb, zawijamy ją w folię aluminiową i grillujemy. Inaczej ryba może się rozpaść na kawałki.
Jak podawać?
Nie zapomnijcie o cytrynie. Do ryb jest najlepszą przyprawą. Jeśli pstrąg wyląduje już na waszym stole, koniecznie skropcie go świeżutką cytrynką.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Autor | Godi |