Składniki:
- 1-1,5 cm plastry karkówki (w zależności od ilości osób i chłonności żołądka),
- piwo,
- papryka słodka (jak ktoś woli może być ostra),
- przyprawa do grilla,
- olej słonecznikowy.
Jak przyrządzić?
Pokrojoną karkówkę smarujemy pedzelkiem olejem, co sprawi, że karkówka będzie miekka i soczysta. Następnie nacieramy słodką papryką nie żałując, dodajemy przyprawę do grilla.Jeżeli chcemy, żeby karkówka była pikantna, to dajemy ostra paprykę i pikantna przyp. do grilla. Mi bardziej smakuje sposób ze słodką papryką i przyprawą nie pikantną.Następnie wszystko wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na co najmniej 12 h do 24h.Kolejną sprawa jest tylko pieczenie na dużej temp. Karkówke obracamy co 3-5 min. i polewamy piwem. Nie pozwalamy na spieczenie karkówki. Po około 25-30 min. można sprawdzić karkówkę czy nie jest krwista i jeść.
Uwagi:
Sposób przygotowania jest bardzo łatwy a sprawa sprowadza się do przygotowania jeżeli zrobimy to dokładnie to gwarantuje sukces i uznanie wśród smakoszy którzy tego doświadczą. Ja to robie zawsze kiedy goszcze u siebie ludzi na grilla i nie moga oni wyjść z podziwu dla mojej karkóweczki.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ARNI |