Składniki:
- ziemniaczki w mundurkach ok. 1 kg,
- 1 kostka twarogu,
- 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej, szczypiorek,
- śmietana.
Jak przyrządzić?
Umyte i osuszone ziemniaki przekroić na pół (nie do końca), następnie umieszczamy (pojedynczo) ziemniaki na odpowiedniej wielkości pazłotku (odpowiedniej do szczelnego zawinięcia kartofelka). Nacięcie rozchylamy i wlewamy niewielką ilość oleju - zawijamy. Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy na grilu lub w piekarniku (można je umieścić również na krawędziach ogniska, należy jednak uważać aby się nie spaliły). Po około 30 min. cieniutkim patyczkiem nakłuwamy ziemniaki, jeżeli jest miękki możemy go zdjąć z grilla.
Kostkę twarogu należy rozgnieść widelcem, dodać śmietanę (tak aby ser nie był zbyt rzadki). Ząbki czosnku rozgniatamy i dodajemy do twarogu. Szczypiorek kroimy na drobno i dodajemy do sera.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie odstawiamy na 15 min. aby nabrało właściwego czosnkowego smaczku...
Potrzebne przybory:
Pazłotko, deska do krojenia, widelec, patyczek.
Jak podawać?
Ziemniaki smakują najlepiej podawane z serkiem. Kartofelka rozkrajamy do końca na połowę. Na łyżeczkę nabieramy niewielką ilość twarogu, zawartość łyżki uzupełniamy wydłubanym ziemniakiem. (ziemniaki muszą być gorące). Smakuje rewelacyjnie... Smacznego
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | mało |
Autor | Mrówka |