Ziemniaki w mundurkach i twaróg czosnkowy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- ziemniaczki w mundurkach ok. 1 kg,
- 1 kostka twarogu,
- 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej, szczypiorek,
- śmietana.

Jak przyrządzić?

Umyte i osuszone ziemniaki przekroić na pół (nie do końca), następnie umieszczamy (pojedynczo) ziemniaki na odpowiedniej wielkości pazłotku (odpowiedniej do szczelnego zawinięcia kartofelka). Nacięcie rozchylamy i wlewamy niewielką ilość oleju - zawijamy. Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy na grilu lub w piekarniku (można je umieścić również na krawędziach ogniska, należy jednak uważać aby się nie spaliły). Po około 30 min. cieniutkim patyczkiem nakłuwamy ziemniaki, jeżeli jest miękki możemy go zdjąć z grilla.
Kostkę twarogu należy rozgnieść widelcem, dodać śmietanę (tak aby ser nie był zbyt rzadki). Ząbki czosnku rozgniatamy i dodajemy do twarogu. Szczypiorek kroimy na drobno i dodajemy do sera.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie odstawiamy na 15 min. aby nabrało właściwego czosnkowego smaczku...

Potrzebne przybory:

Pazłotko, deska do krojenia, widelec, patyczek.

Jak podawać?

Ziemniaki smakują najlepiej podawane z serkiem. Kartofelka rozkrajamy do końca na połowę. Na łyżeczkę nabieramy niewielką ilość twarogu, zawartość łyżki uzupełniamy wydłubanym ziemniakiem. (ziemniaki muszą być gorące). Smakuje rewelacyjnie... Smacznego

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćmało
AutorMrówka

Ziemniaki w mundurkach i twaróg czosnkowy: Podobne przepisy

Ziemniaki w mundurkach i twaróg czosnkowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy