Składniki:
- 0,5 kg wątróbek drobiowych,
- 2 twarde jabłka,
- 2 cebule,
- vegeta,
- bulion w płynie knorra,
- majeranek,
- patyczki do szaszłyków.
Jak przyrządzić?
Każdą wątróbkę dzielimy na 2 części, wrzucamy do miski vegetujemy i "bulijonimy", odstawiamy na chwilę aby się zmacerowała. Jabłka kroimy w pół- plastry niezbyt grube, jabłka nie mągą być miękkie bo będą się rozpadać przy wbijaniu na patyczki, skrapiamy cytryną aby nie ściemniały i obtaczamy delikatnie w majeranku. Cebulę kroimy w plastry po czym nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki na patyczki i na grill.
Potrzebne przybory:
Nóż, deska , patyczki, grill, węgiel drzewny, rozpałka do grilla.
Jak podawać?
Podawć z zimnym piwem i bagietką.
Uwagi:
Nie należy szaszłyków długo grillować bo składniki są delikatne czekamy tylko aby wątróbka nieco się przyrumieniła bo na tym polega tajemnica smaku tej potrawy.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | mycha |