Składniki:
ziemniaki, 2-3 marchewki, 2-3 cebule, 3 ząbki czosnku, 3-4 listki kapusty, boczek (może być tłusty), kiełbasa, pieprz, sól, przyprawa Maggi
Jak przyrządzić?
Obrane ziemniaki i marchew kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm, cebulę na połowę i w plasterki, czosnek posiekany na drobne cząstki. Liście kapusty rozrywamy (ręcznie) na małe kawałki. Boczek kroimy w kostkę (około 1 x 2 cm), kiełbasę w plasterki, mięso także w kostkę. Im więcej rodzajów mięs, tym lepiej, jednak podstawowymi i niezbędnymi mięsnymi składnikami są boczek i kiełbasa. Na dno „kaczki” wlewamy troszkę oliwy i wsypujemy wszystkie pocięte i rozerwane składniki. To wszystko solimy, dobrze pieprzymy i mieszamy (można jeszcze dodać płynnej przyprawy do zup Maggi). „Kaczkę” nakrywamy i układamy na dobrze rozpalonym grillu. Po około 15 minutach należy kaczkę otworzyć i wszystko przemieszać, potem znowu zamknąć. Całość pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie (około 40 min). Następnie rozkładamy na papierowe talerzyki (bo to przecież grill) i podajemy najlepiej z piwem.
Potrzebne przybory:
garnek typu "kaczka", nóż, deska do krojenia
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Marek |