Składniki:
dwa pomidory dojrzałe, ser pleśniowy ostry (śmierdziuch typu niebieskiego lub Roquefort), kilka listków świeżej bazylii, dwa ząbki czosnku, oliwa z oliwek, świeżo zmielony pieprz oraz sól
Jak przyrządzić?
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, włożyć do miseczki, dodać ser pokrojony również w kostkę. Porwać liście bazylii oraz sprasowany czosnek i dodać do miseczki. Wlać trochę oliwy, dodać świeżo zmielony pieprz, lekko posolić (ser może się okazać już słony) i delikatnie wymieszać.
Potrzebne przybory:
nóż, mała miseczka
Jak podawać?
Lekko schłodzoną.
Uwagi:
Śniadaniowy przysmak w upalne lato, polecam wszystkim.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 |
Autor | dżigit |