Składniki:
Ciasto: 25 dag mąki, 10 dag cukru, 8 dag margaryny Palma, 2 żółtka, 1 szklanka mocnej herbaty, 8 dag rodzynek, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, szczypta soli. lukier: 12 dag cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, masło i tarta bułka do formy.
Jak przyrządzić?
Rodzynki przebrać, umyć, wyłożyć do garnuszka z herbatą i gotowac 5 minut. Palmę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę otartą z cytryny, sól, przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wlewać stopniowo zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto włożyć do babkowej formy posmarowanej palmą i posypanej tartą bułką. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. Zimną babkę pokryć lukrem i życzymy smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | hubert żak |