Składniki:
Ciasto:
1 jajko, szklanka mleka, pół szklanki mąki, cukier waniliowy, 1 łyżeczka cukru kryształu, łyżeczka oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
Do posmarowania:
serek smakowy (najlepiej waniliowy) lub dżem (świetnie też smakują z Czeko-Dżemi lub z Nutellą)
+ olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę. Pozostałe składniki wymieszać mikserem na gładką masę, a następnie dodać pianę (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Włożyć do lodówki na ok. 30-45 minut, po czym smażyć na rozgrzanej, skropionej olejem patelni z dwóch stron na złoty kolor.
Jak podawać?
Podawać z serkiem smakowym, dżemem, Nutellą lub Czeko-Dżemi (według uznania)...Świetnym dodatkiem do naleśników jest szklanka koktajlu ze świeżych truskawek i jogurtu naturalnego. Polecam i życzę smacznego!!! :-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | myszka |