Składniki:
Ciasto: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu. Poncz: 1/2 szklanki cukru pudru, 1 szklanka wody, 1/4 kostki masła, 2 łyżki kakao, zapach rumowy. Dodatkowo: 3 kubki śmietany 36%, starta gorzka czekolada do posypania.
Jak przyrządzić?
Ubić białka, do ubitych stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem, na samym końcu dodać ocet. Piec 20 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku (nawiew). Po wyjęciu z piekarnika podziurawić w odstępach 3-4 cm szpikulcem o średnicy ok. 1/2 cm lub trochę grubszym. Poncz: Całość zagotować. Gorący nalewać na podziurawione ciasto. Ubić mikserem śmietanę z 5 łyżkami cukru pudru. Na wystudzone ciasto nałożyć śmietanę. Posypać startą gorzką czekoladą.
Uwagi:
Dostałam przepis od cioci, która robi rewelacyjne ciasta. Jego pyszność jest nie do opisania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | jedynaszanta |