Składniki:
2 udka kurczaka wędzonego, puszka kukurydzy, garstka rodzynek, 2 paczki ryżu, jeden cały słoik majonezu.
Jak przyrządzić?
Gotujemy dwie paczki ryżu. Po ugotowaniu odstawiamy i czakamy, aż wystygnie. W tym czasie oddzielamy mięso kurczaka od kości i dzielimy na średnie kawałki. Przygotowujemy dużą miskę i dodajemy do niej kurczaka oraz odcedzoną kukurydzę. Dodajemy ugotowany już przestudzony ryż i rodzynki. Ilość rodzynek zależy od naszych upodobań. Na końcu dodajemy majonez i wszystko razem dobrze mieszamy. Sałatka nie może być sucha, bo traci smak. Więc jak będzie sucha, to dodajemy znów majonez (trzeba próbować stopniowo w trakcie mieszania składników). Wstawiamy na 2 godzinki do lodówki, bo najlepiej smakuje na zimno, a jeszcze lepsza jest drugiego dnia po przygotowaniu.
Potrzebne przybory:
miska, łyżka do mieszania i to wszystko
Jak podawać?
Można ją jeść jako samą przekąskę. Jest sycąca.
Uwagi:
Ja jak ją robię, to nie mogę się powstrzymać i znika już tego samego dnia, bo taka pychotka. Wędzony kurczak daje tutaj najlepszy smak.Aha, zapomniałam dodać, że rodzynki można wcześniej namoczyć, by były miękkie. One i tak później jeszcze pęcznieją.Życzę wszystkim smaczego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | duża |
Autor | Basiula82 |