Składniki:
6 jajek, 1 szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, landrynki miętowe, 2 śnieżki, żelatyna
Jak przyrządzić?
Biszkopt:Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać zółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, a na końcu kakao. Lekko wymieszać, wylać do wysmarowanej margaryną lub masłem formy i piec w lekko nagrzanym piekarniku ok. 35 minut.Masa:Landrynki rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Żelatynę (małą) również rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i wystudzić. Śnieżki ubić z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczone landrynki wymieszać z żelatyną i dodać do ubitych śnieżek. Lekko wymieszać. Ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć masą. Na wierzchu również posmarować masą i posypać kolorowymi wiórkami (niebieskimi, czerwonymi lub żółtymi).
Potrzebne przybory:
mikser, forma do ciasta, piekarnik
Jak podawać?
Kroić w prostokąty i trójkąty, według uznania. Podawać mocno schłodzony! Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Misia |