Składniki:
1 kg młodych ziemniaków, 2-3 ząbki czosnku, pęczek cebulki ze szypiorem, pęczek kopru, 5-6 ogórków kiszonych albo małosolnych, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki majonezu, kubek jogurtu naturalnego, po szczypcie: imbiru, gałki muszkatołowej, rozmarynu, bazylii, pieprzu, sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Młode ziemniaki ugotować w mundurkach (uwaga: nie rozgotować!), następnie wystudzić i obrać ze skórki, pokroić w grubszą kostkę. Resztę składników: jajka, ogórki, szczypior, cebulki drobno pokroić i dodać do ziemniaków. Przemieszać. Całość polać sosem zrobionym z majonezu, jogurtu, rozdrobnionego czosnku i przypraw. Wszystko wymieszać. Smacznego!
Uwagi:
Sałatka jest idealna do dań z grilla. Świetnie smakuje również następnego dnia.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | mery |