Składniki:
2 szklanki płatków owsianych, drożdże,
1 litr mleka,
2 łyżeczki soli,
1 kilogram mąki,
przyprawy, smażona cebulka itp.
Jak przyrządzić?
Płatki owsiane zalać mlekiem, wkruszyć drożdże i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Dodać mąkę, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Dodać sól, przyprawy i znów wyrobić ciasto. Wylać do formy, piec około godziny w temeraturze 180 stopni.
Uwagi:
Przepis pochodzi z lipcowego numeru "Olivii". W oryginale był kminek (nie lubię) i 1 łyżeczka soli. Sprawdziłam i nawet przy dwóch łyżeczkach jest dla mnie zbyt mało słone. Co do przypraw, moim zdaniem ten chlebek smakuje najlepiej z tymiankiem lub ziołami prowansalskimi.Jedno jest istotne: macie pewność, że jecie zdrowe pieczywo bez "pysznych dodatków" w postaci gipsu lub kreatyny z ludzkich włosów:-)
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 foremki |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | Toksynka |